Blog

Domain (URL Adresi) Nedir?

Basit bir ifade ile domain veya URL adresi (Uniform Resource Locator - Değişmeyen Kaynak Konumlayıcı), bir web sitesine erişim adresidir. Tıpkı evimiz veya işyerimizin posta adresi gibidir. Nasılki insanların size ulaşması için adresinizi bilmesi gerekiyor ise; bir web sitesine ulaşmak için de web adresinin bilinmesi gerekmektedir. Örneğin Google'de arama yapmak için www.google.com adres bilgisine sahip olmamız gerekmektedir. Aynı şekilde kullanıcıların veya Google gibi arama motorlarının sizin web sayfasına erişebilmesi için bir adrese ihtiyaçları bulunmaktadır.

 

Başka bir ifade ile domain, bilgisayarlarınızdan ulaşmak istediğiniz web sayfasının bulunduğu sunucuya (bilgisayara) erişmek için kullandığı ip adresinin akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin serdizayn.com bir domain adresidir ve kullandığımız sunucuya erişmek için oluşturulmuş, firmamızın adını da içeren adrestir.

 

Domain Yapısı

Domaini, yazımızın başında evimizin posta ve iş yeri adresine benzetmiştik. Posta adreslerinde şehir ilçe mahalle gibi bir gruplama olduğu gibi domain yapısında da benzer bir gruplama (yapı) vardır. http://www.google.com.tr adresini ele alırsak http, www, domain adi ve uzantı (com) ve tr olarak bölümlere ayırabiliriz.

 

http:// : (Hyper-Text Transfer Protocol, Türkçe Hiper-Metin Transfer Protokolü) bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık bir iletişim protokolüdür. (Tanım Vikipedia). Yani bilgisayarınızın uzaktaki sunucudan bilgileri alıp size göstermesi için oluşturulmuş bilgisayarlar arası kanal.

 

www : World Wide Web kelimelerinden kısaltılmıştır. İnternet üzerinde yayınlanan web sayfalarının birbirleriyle bağlantı standartlarını belirleyen sistemdir. Bu sisteme dahil olan adreslerin başına eklenir.

 

Domain Adres : Yukarıda anlattığımız gibi genellikle web sayfasının içeriği hakkında ön bilgi veren isimlendirme.

 

Domain Uzantısı: Her uzantı web sitesinin amacına göre özelleştirilmesi için oluşturulmuş, sayfanın ne tür bir sayfa olduğu hakkında bilgi veren kısımdır. 

com : Ticari kuruluşlar için
net : Çalışma alanı internet olan kuruluşlar için
org : Dernekler, Organizasyonlar için
gov : Devlet kuruluşları için
edu : Eğitim kuruluşları için
mil : Askeri kuruluşlar için

 

Ülke Kodu : Her ülkenin belirli bir ülke kodu vardır.  tr uzantısı ülkemizin kodudur ve ülkemize ait bir web sayfası olduğunu gösterir. de Almanya'nın,nl Hollanda'nın, US Amerika Birleşik Devletleri'nin ülke kodudur.

 

Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler!